Consumir aliments de proximitat i temporada, fruita i caminar almenys 10 minuts són claus per a una vida sana. Eixa és una de les principals conclusions de la conferència impartida al Col.legi de Metges de Castelló este dijous per les doctores Rosa Solá i Joima Panisello
Les expertes advoquen per recuperar la dieta mediterrània com a part del nostre patró alimentari. Per això, conéixer les qualitats i característiques dels aliments que consumim diàriament per a aconseguir una alimentació saludable i equilibrada ha marcat les ponències en la Jornada “Menjar millor, viure millor”, organitzada per la Fundació del COMCAS, i moderada pel Vocal de Formació del Col·legi, doctor Vicente Pascual.
Estes recomanacions són pautes que contribueixen a generar un estil de vida saludable, com van apunten estes expertes defensores de recuperar la dieta mediterrània que permet una alimentació variada.
La recuperació del model de dieta mediterrània és molt necessari, perquè perdem un referent cultural, el nostre patró alimentari i això “fa que tinguem més risc cardiovascular”, assenyala la doctora Panisello.
La clau d’este patró alimentari està en la simplicitat dels aliments i en la seua varietat. En una combinació perfecta, equilibrada i completa. Són defensores de la volta als aliments de temporada que “asseguren una major riquesa nutricional”, ressalta Joima Panisello.
Per això, també expliquen les expertes que l’abús dels “menjars ràpids” i l’augment del sedentarisme, l’escassa activitat física situen la irrupció cada vegada amb major força de l’obesitat. Un problema multicausal. Els xiquets han deixat de jugar al carrer, i es passen hores davant de pantalles. “El sobrepés i l’obesitat són patologies del sedentarisme, al qual se suma l’allunyament de la dieta mediterrània, que s’ha canviat pels fregits, la brioixeria, els sucres. La industrialització, la globalització i la incorporació de la dona al món laboral tenen molt a veure amb els canvis dels patrons alimentaris”, assenyalen.
D’altra banda, “L’alimentació funcional en el segle XXI” ha marcat la intervenció de la doctora Rosa Solá, directora del Functional Nutrition, Oxidation and Cardiovascular Diseases Group (*NFOC-*Salut), Hospital Universitari Sant Joan, i catedràtica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Tarragona.