miércoles, 22 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Castelló inicia l’exhumació de la tercera fossa franquista

L'equip de Miguel Mezquida ja ha recuperat les restes de cinc persones afusellades i ha iniciat el procés d'identificació

La primera setmana de treballs d’exhumació i identificació de persones afusellades durant el franquisme i soterrades al cementeri civil de Castelló acaba amb la recuperació de cinc cossos, que serán traslladats a la Universidad Autónoma de Madrid per ser analitzats. A més, l’equip de Miguel Mezquida, director de les excavacions, ha iniciat l’obertura de dos noves fosses, amb què treballaran la pròxima setmana.

L’arqueòleg ha informat la regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, de l’avanç del projecte, que evoluciona a un ritme més ràpid del previst inicialment pel coneixement del terreny que l’equip ja té (és la segona fase d’aquestes exhumacions que fan a Castelló) i gràcies a l’ajuda de persones voluntàries. Ruiz ha reconegut “la implicació de les i els professionals d’Arqueoantro i del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló que, unides al compromis d’aquest govern, faran que retornem part de la dignitat a les víctimes del franquisme”.

Mezquida també ha confirmat a l’edil que els cossos es troben en millor estat de conservació que en la primera fase de les exhumacions, pel qual estimen que l’identificacio serà més ràpida. Després de rebre el vistiplau del metge forense dels jutjats de Castelló, l’equip ha procedit a l’extracció dels cossos de la primera fossa per a iniciar els estudis antropològic i genètic.

Huit famílies han sol·licitat la recuperació de les restes dels seus ascendents, els quals van ser assassinats entre abril i maig de 1940. Les mostres genètiques permetran identificar Bautista Peris Muñoz, Miguel Tormos Adsuara, Fidel Jaques CelmaErnesto Centelles Roig, José Aragón UcherJoaquín Fresquet Roda, Agustín Barceló Pitarch i Vicente Ballester Forcada.

Cal destacar que la regidoria de Memòria Democràtica finança el cost íntegre d’aquestes exhumacions i converteix així l’Ajuntament de Castelló en l’única administració municipal que sufraga la totalitat d’un projecte d’aquestes dimensions. El pressupost d’aquesta segona fase de les exhumacions ascendeix a 26.900 euros.

Últimas noticias

Contenido relacionado