Castelló de la Plana té una singularitat tradicional que la fa diferent.
La seua festa major no homenatja la seua patrona –la Mare de Déu del Lledó– sinó a un esdeveniment històric: els seus orígens, quan en 1252 la ciutat es va traslladar del turó al pla, al costat del Mediterrani. Este 2020, les seues Festes de la Magdalena compleixen 75 anys i ho celebren amb 9 intensos dies carregats de cites, destacant la Cavalcada del Pregó, l’Enfarolà del Fadrí, el Romiatge de les Canyes, l’Encesa de Gaiates i l’Ofrena a la Lledonera. Un repòquer d’emotives tradicions amb l’eixordadora guinda del seu Concurs de Mascletaes.
Encara que en l’actualitat siga una de les ciutats de referència al Mediterrani espanyol, Castelló no es va gestar al costat de la mar sinó a la muntanya; a la part alta del Castell Vell –fortalesa d’origen àrab– on també es troba l’ermita de la Magdalena. Però aquell no era lloc per a viure i créixer. Per això, una vegada en poder dels cristians, el rei Jaume I va signar un edicte en el segle XIII pel qual es va permetre el seu trasllat a un assentament rural més fèrtil: l’alqueria de Benirabé, a tocar del Mare Nostrum. Naixia així Castelló de la Plana.
La importància d’esta històrica fita va ser tal per a l’esdevenir de la ciutat que és dedició recordar-lo i retre-li homenatge amb les seues Festes de la Magdalena… que enguany celebren el seu 75 aniversari. Unes festes fundacionals declarades d’Interés Turístic Internacional que tindran lloc del 14 al 22 de març.
Estos són els cinc moments culminants de les festes:
1– La Cavalcada del Pregó (dissabte 14). Desfilada multicultural amb més de 3.500 comparses, carrosses, cavalls, vestits tradicionals, gegants, capgrossos i representants de les cultures musulmana, jueva i cristiana.
2– Enfarolà del Fadrí (dissabte 14). Espectacle de pirotècnia i foc en l’emblemàtica torre-campanar, situada en la plaça Major i símbol de Castelló.
3– Romiatge de les Canyes (diumenge 15). Multitudinària peregrinació des de la plaça Major fins a l’ermitori de la Magdalena, amb parada en Sant Roc per a la degustació del típic esmorzar de truita de faves. A la vesprada té lloc la volta, o Tornà de la Romeria, fins a la basílica de la Verge del Lledó.
4– Encesa de Gaiates (dilluns 16). Són estructures monumentals il·luminades, d’uns 5 metres, que representen el gaiato i fanal que usaven els primers castellonencs per a il·luminar el camí de retorn des de l’ermita. A les 20.00, un total de 19 gaiates –una per cada sector o barri– il·luminaran l’Avinguda Rei Don Jaume.
5– Ofrena a la Lledonera (dissabte 21). Recorregut urbà fins a la basílica de la Mare de Déu del Lledó en la qual milers de castellonencs homenatgen la patrona de la ciutat.
Cal destacar també la Mostra Internacional de Circ de Carrer Som Circ, que acollirà el parc Ribalta del 16 al 19 de març; el Festival Internacional de Música de Festa, del 19 al 22 de març; la Desfilada Internacional d’Animació, el 20 de març; el XXVI Concurs de Mascletaes Ciutat de Castelló, del 16 al 22 de març; el piromusical del 75 aniversari, el divendres 20; i la traca final i la Magdalena Vítol, el diumenge 22, que posarà fermall a les Festes de la Magdalena 2020.