L’ajuntament de Borriana està tocant a totes les portes per aconseguir traure recursos per fer front als prop de 2,5 milions d’euros en què es quantifiquen les conseqüències del temporal Gloria del passat Gener. Si fa unes setmanes, l’alcaldessa informava que ja s’havien enviat els informes pertinents a Costes (Ministeri), este divendres explicava els detalls sobre els recursos que es poden demanar al Consell i que es van detallar esta setmana en una reunió amb els alcaldes i alcaldesses a la Casa dels Caragols de Castelló.
Així mateix, Maria José Safont, explicava que una de les novetats de les quals es va parlar en esta trobada era que «les hores extres dels serveis de via pública, en la realització d’eixos treballs d’urgència durant el temporal, també podien ser objecte d’ajudes». Això sí, els representants del govern autonòmic ja van explicar que el tipus de «memòria detallada i inventariada amb la que s’havia de justificar cada petició», ha puntualitzat Safont.
D’altra banda, a part dels quasi 70.000 euros que Costes assignarà a Borriana per actuacions d’urgència, dins de la partida dels 4,1 euros assignada a la província de Castelló, l’alcaldessa ja ha anunciat que «d’acord amb el RD de 2005 del Ministeri d’Interior, i relacionades amb temes de Protecció Civil» també hi ha una altra línia d’ajudes que es pot demanar a esta administració. Així com, les que es van aprovar amb relació a la Dana, en 2019, i que «no acotaven el temps» i a les quals «fins al 31 de març hi ha temps per accedir a fer la sol·licitud».
Safont ha volgut deixar clar que totes estes ajudes «són perfectament compatibles» i que ara són els tècnics qui han d’estudiar a quines partides o de quina manera estructurar les peticions d’acord amb les prioritats i la pertinència a cada àmbit on se sol·liciten.
A més, l’alcaldessa també ha recordat la línia de 6.000 euros que oferirà la Diputació Provincial de Castelló a tots els municipis afectats i que també es demanarà.
Amb tot, Safont ha lamentat de nou que en tot moment s’està parlant d’ajudes d’emergència al que ha passat i ha reiterat la necessitat de portar a terme les infraestructures i mesures definitives per evitar les destrosses dels temporals, previstes des del 2015.
De fet, argumentant la «trista permanència en el temps d’un problema que no és nou», i de manera anecdòtica però alhora documental, Safont mostrava una edició del «Buris Ana» d’agost de 1960 on, precisament el seu pare, ja parlava de la necessitat i voluntat popular que es prengueren mesures per evitar que els temporals marítims afectaren la, aleshores, zona de marjaleria. Seixanta anys després, el problema, continua d’actualitat.