martes, 23 julio 2024

Noticias de Castellón y provincia

Borriana recupera el tradicional art de pesca amb rall en les festes de la Misericòrdia

El II concurs i exhibició se celebrarà dissabte que ve, 7 de setembre, a la platja l'Arenal, dins del programa de les festes de la Misericòrdia.

La platja de l’Arenal de Borriana serà l’escenari del II concurs i exhibició de pesca tradicional amb Rall que organitza l’Associació de Pesca amb Rall de la Comunitat Valenciana (Aparcova) i la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Borriana.

El pròxim dissabte 7 de setembre, i dins del programa de les festes de la Misericòrdia, se celebrarà a primera hora del matí a la platja de l’Arenal, enfront de l’antiga zona del càmping un concurs d’aquesta modalitat de pesca mil·lenària i mediterrània.

El regidor d’Esports, Vicent Aparisi, ha destacat que aquesta disciplina tradicional “continua sent una desconeguda”, i considera que és el moment de donar-la a conèixer i que no es perda.

Per això ha agraït a Aparcova la insistència per a organitzar un concurs que puga recuperar aquesta modalitat i que siga practicada pels veïns i les veïnes, ja que mostra «el treball i l’activitat pesquera d’antany a la nostra platja”.

El concurs arrancarà a les vuit del matí, i durant dues hores es podrà conèixer la tècnica de llançament de rall i les seues característiques per a totes aquelles persones que es vulguen acostar.

Per a Aparisi, es tracta “d’una manera de recuperar un art tradicional que en poques poblacions es promociona”, i també una forma de visibilitzar i difondre un “costum valencià amb un alt valor històric i cultural”, i perquè els més xicotets i les més xicotetes el descobrisquen i la gent més major puga recordar-lo.

La pesca amb rall és comuna en molts paratges i en les costes del Mediterrani, que es practica des de fa segles en el litoral de la Comunitat Valenciana.

Els pescadors l’usaven per la facilitat en el seu maneig a la vora de l’aigua, ja que es pot usar a peu o bé amb embarcació, però sempre en paratges que regularment no excedeixen de tres, quatre o com a màxim de cinc pams d’aigua, només es pot usar quan el pescador veu els peixos al fons, per la qual cosa es considera una pesca de subsistència.

Últimas noticias

Contenido relacionado