Benicàssim amplia el ventall d’actes lúdics del programa de festes de Sant Tomàs

La primera edició de la carrera d'Autos Bojos, amb participació de les penyes, el concurs de GinTònics o la Fira EducAcción, amb propostes d'oci i aprenentatge pels més menuts en són algunes de les novetats

A punt d’eixir del forn el programa d’actes definitiu de les festes de Sant Tomàs de Villanueva, que Benicàssim celebrarà enguany del 20 al 29 de setembre, es comencen a conéixer molts dels detalls d’una programació que amplia el ventall d’esdeveniments lúdics amb l’objectiu de fomentar la participació de tota la població, tractar de cobrir tots els gustos i atreure visitants.

Així, als tradicionals actes com la Processó en honor del Sant, se sumen algunes novetats que aposten per la incorporació d’activitats que ja es fan en altres festes locals creixent cada any en popularitat. Una d’elles és la celebració de la primera edició de carrera d’Autos Bojos, el dissabte 28, en la que les penyes seran protagonistes. De fet, l’edil responsable de festes, Arturo Martí, ja ha anunciat que de moment, el concurs “ja compta amb dotze grups inscrits”. L’activitat transcorrerà pels carrers La Corda, Mossén Oliver i la meta estarà en Sant Tomàs i com ha afegit l’edil, “seran els mateixos participants els que fabricaran artesanalment les actuacions sense motor i esperem que l’activitat, que s’espera molt divertida, tinga bon acolliment”.

Però les penyes, no serà este l’únic acte en el qual seran protagonistes sinó que, un dia abans, tindrà lloc el menjar de germanor, l’espectacle del Gran Premi i el ball de disfresses, una altra de les cites més divertides i que més expectació generen entre els grups d’amics.

LA MÚSICA I EL BALL, PROTAGONISTES

Pel que fa a l’apartat musical, enguany la Unió Musical Santa Cecília de Benicàssim i l’Agrupació Folklòrica El Cremaller de Benicàssim s’han unit per a oferir el dissabte 21 un concert i actuació especial que tindrà lloc en la plaça de les Corts Valencianes a les 22.30 hores.

A més, el programa d’actes de les festes de Sant Tomàs també contempla la primera edició del Festival de Swing Solidari de Benicàssim previst per al dijous 26 que comptarà amb l’actuació de la Big band Saxideria i amb la col·laboració de Castellón Baila.

ACTIVITATS LÚDIQUES PER A TOTS ELS PÚBLICS

Pel que fa a un altre dels exemples de la varietat d’actes proposats, la regidoria de festes ha apostat enguany per organitzar la primera edició de la Preparació del Millor GinTònic de Benicàssim (dilluns 23) i la I Fira de la EducAcción que la plaça Constitució acollirà el dimecres 25 a partir de les 16 hores.

Cal dir que esta primera Fira de la EducAcción, serà l’escenari ideal per oferir tota una sèrie de tallers i jocs a càrrec de Kids&Us Benicàssim, Gimnàs Benisport, Triwy, KumonEsmube i Bec. Una proposta que l’edil d’Educació, Rosa Mari Gil, ha comentat  oferirà tota mena d’informació de les activitats que els xiquets i xiquetes poden realitzar en horari no lectiu.

I no podem oblidar que a més d’estes novetats dins del programa tampoc faltaran les exhibicions taurines, un altre dels reclams turístics de moltes de les festes dels municipis castellonencs.

UNES FESTES DE RETROBAMENT A LA TORNADA

En referència a les característiques d’estes festes de setembre, a la tornada de l’estiu, cal destacar que així com per Sant Antoni i Santa Àgueda, els patrons de Benicàssim, hi ha més protagonisme d’actes de caràcter més religiós en esta ocasió es tracta de celebracions amb un caràcter molt més lúdic i que molts anys enrere coincidien amb època de verema.

Tot i això, les festes de Sant Tomàs, des de la perspectiva religiosa, i en paraules del retor, Luís Oliver “no són una tradició sinó que tenen un sentiment molt més íntim en el sentit religiós, de suport d’aquelles persones que són creients, de sentir-se baix la protecció de Sant Tomàs de Villanueva i per tant de Déu i fer-ho i celebrar-ho, al començament d’una altra etapa, com és ara la de l’inici de curs”.

“Es tracta per tant d’un ambient de trobada i de festa”, afegeix el retor, qui recorda que l’acte central que és la Missa Solemne i precedirà la Processó del Sant, enguany serà diumenge.

LES “FESTERES”

Quan a altres dates marcades, també s’ha de recordar que la primera cita al calendari serà el divendres 20 a les 21 hores amb la proclamació de la reina infantil, Marina Pauner, i la seua cort d’honor composta per Mara Marqués Fuentes, Andrea Nebot Pallarés, Paula Bellido Fernández, Irene Andrés Folch, Júlia Tafalla Recuero, Elena Barbeito Gómez i Natalia Rodríguez Montroy.