«La producció del sector ha baixat un 5% però en canvi els resultats, fins ara, a espera de les últimes dades, són més optimistes del que preveiem perquè el creixement està al voltat del 3%». Amb estes paraules ha descrit este divendres, el president d’Ascer, Vicente Nomdedeu, les principals xifres del balanç anual del sector ceràmic, en la trobada nadalenca amb la premsa.
Nomdedeu s’ha referit també a la paralització de la indústria per la falta de govern i per tant la incertesa que genera tindre «tota una bateria de propostes que no podem presentar». «Tal vegada si un dia deixaren de cobrar quan estant en funcions, ho farien més apresa!», ha bromejat. Tot i això, el president d’Ascer ha estat molt prudent en referir-se a previsions futures encara que sí que ha analitzat alguns punts claus que poden fer girs importants, «a favor o en contra», depenent de les circumstàncies, però «amb la ‘desacceleració’, que és una realitat, encra que el nostre sector no és dels primers a rebre l’impacte no crec que les previsions arriben a la xifra d’enguany, que ja és baixa encara que l’esèraven pitjor en un primer moment».
En termes d’exportacions, per exemple, ha reconegut que en mercats estratègics com el d’Estat Units estan creixent i que mesures com els aranzels imposats a la Xina afavoreixen molt este creixement, a més d’afegir que també «s’està ‘prenent’ quota a altres competidors». De tota manera, també ha assenyalat que encara que tal vegada la facturació d’Estats Units podria inclús superar a la de França, «la batalla serà dura perquè ja ha eixit inclús una campanya a favor del vinil i per poder potenciar la ceràmica es necessitaran molts diners per ressaltar les seues propietats».
I precisament també a la necessitat de millorar en màrqueting de mercats és un dels altres dels aspectes al que s’ha referit quan s’ha parlat dels preus de la ceràmica italiana. «Han aconseguit que el seu producte tingui el preu que el client està disposat a pagar per ell, i són molt més cares. Nosaltres som capaços de fer producte amb menys preu, i cada dia som millors fent producte, en això no hi ha cap dubte, però ens falte aprendre eixe màrqueting de mercat».
MESURES MEDIAMBIENTALS: «UN ‘CASTIC’ EN DESIGUALTAT DE CONDICIONS
Pel que fa als mercats competidors i a la situació del sector, un dels punts en què tal vegada més ha insistit el president d’ASCER és el de la reiterada falta de competitivitat que suposa pel sector espanyol «competir amb altres països que no estan sotmesos a les mateixes mesures mediambientals». Al respecte, Nomdedeu ha insistit que els competidors «no tenen les mateixes regles de joc… i una de les propostes que podrem plantejar, quan hi haja govern i el país no estiga paralitzat és que d’alguna manera estigueren ‘penalitzats’ aquells productes procedents de països que no compleixen la mateixa normativa». «Açò és un càstig tremend perquè no és per a tots igual, (…) tres províncies xineses, contaminen més que tota Europa, ha afegit.
A més, en termes de xifres, el secretari general d’Ascer, Alberto Echevarria, s’ha referit al fet que en els últims anys la factura pel compliment de les mesures referides a la normativa mediambiental han suposat 20 milions d’euros dels quals, 11 s’han assumit durant l’últim any. Amb la qual cosa la previsió és que la factura passe de 20 a 200 milions. Al respecte, Nomdedeu ha afegit que amb estes mesures «els qui es quedaran sense treball seran el més Quixots».
CANVIS EN LA DIRECTIVA I EL FUNCIONAMENT D’ASCER
Amb la premissa clara de la necessitat d’adoptar-s’hi a la realitat de l’entorn, el president d’ASCER ha aprofitat per a explicar alguns dels eixos dels canvis que van tindre lloc en la Junta directiva d’este dijous on es va triar com a nou vicepresident a Miguel Nicolás, de 39 anys i representant a una empresa «de tamany mitjà-menut» i que per tant con ell mateix ha explicat simbolitza la «representativitat de tot tipus de plantejaments empresarials que el nou ecosistema vol tindre».
En este sentit, les apostes seran focalitzar-se més en les necessitats dels associats per oferir els serveis necessaris, augmentar la relació amb la resta de clústers, entenen que això, «és una eina de força per poder anar després units a demanar a Brussel·les o allà on s’acorden les polítiques que ens afecten», ha especificat Nomdedeu, i «enfortir les relacions amb els italians».
Pel que fa al funcionament intern de l’associació també s’ha parlat del reforç de professionals de la casa inclús d’incloure altres candidats que poden aportar noves visions i que es van quedar fora de les eleccions de la junta.