martes, 21 mayo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Alcalà-Alcossebre reubica la placa dedicada a l’astrònom Milan R. Stefanik

Alcalà-Alcossebre se suma a les nombroses ciutats europees que compten amb un monument dedicat a l'important personatge eslovac.

L’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre ha reubicat la placa que commemora l’observació astronòmica de l’eclipsi de sol dirigida per l’astrònom eslovac Milan R. Stefánik, que va acollir Alcossebre el 1905. La placa que, el 2005, es va col·locar en l’antiga Oficina de Turisme es va retirar quan es va construir la nova Oficina i ara, des de l’Ajuntament, s’ha decidit donar-li una nova i més visible ubicació. La placa s’ha col·locat en un pedestal que s’ha col·locat a la plaça Vista Alegre, mirant a la platja del Carregador.

En l’acte d’inauguració de la nova ubicació, ha estat present una delegació eslovaca encapçalada per l’ambaixador de la república eslovaca a Espanya, Jaroslav Blasko. També ha participat el president del Club Mont Blanc Stefanik i ha comptat amb la presència de la subdelegada del govern a la província, Soledad Ten. L’ambaixador ha destacat que “amb la reubicació d’aquesta placa, el vostre municipi passa a formar part de les nombroses ciutats europees que compten amb un monument dedicat a a Stefanik, entre les quals es troben Paris, Praga, Bratislava, Viena o Moscou”.

L’Alcalde Francisco Juan ha recordat que “com sempre que parlem de ciència, la curiositat i la saviesa dels científics sol ser la porta dels avanços, així que podem sentir-nos orgullosos que, amb Alcossebre com a escenari, l’astrònom Stefanik pogués completar i enriquir els seus estudis “.

A l’agost de 1905, Alcossebre va ser triat per diverses delegacions d’astrònoms europeus per observar l’eclipsi de sol i realitzar estudis científics sobre aquest tema. Una d’aquestes delegacions la formava l’astrònom i matemàtic eslovac Milan Ratislav Stefanik. Segons expliquen les cròniques, d’Alcalà a Alcossebre van haver de transportar en carros els telescopis, objectius fotogràfics i aparells amb els que volien estudiar i obtenir fotografies del Sol. Durant la seua estada a Alcossebre, Milan Stefanik es va allotjar en una casa del carrer Rench i hi ha constància de la seua vida social al poble, ja que es conserven fotos en què se’l veu assistint a missa. A més de per la seua faceta d’astrònom, Stefanik és un important personatge al seu país on se li recorda també com a militar -va ser general de l’Exèrcit francès durant la I Guerra Mundial- i com a polític, sent un dels precursors de la creació de la República Txecoeslovaca.

Últimas noticias

Contenido relacionado