3.630 minuts de visionament, o més de 60 hores de cara a cara amb la pantalla gran, han servit a l’organització del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable per a recórrer una a una les 345 obres presentades a concurs i seleccionar a les
39 històries que construeixen ja la graella oficial que es projectarà en l’Auditori de la localitat.
A una setmana per a l’arrencada del certamen –del 25 al 29 de novembre-, la coctelera cinèfila d’esta 22a edició, inspirada en les criatures de terror que ha donat el seté art, comença a agitar-se amb força disposada a deixar el llistó ben alt.
De moment els qui apunten alt són els 39 curtmetratges de la Secció Provincial i la Secció
Oficial que es disputen els 7.800 euros en premis distribuïts en set categories. “En la selecció d’enguany trobem un gran nivell quant a curts de temàtica social on s’aborden temes com la situació de la tercera edat o la diversitat física i mental de les persones”, ha indicat Sonia de la Vega, coordinadora de Cineculpable, en la roda de premsa oferida este dilluns per a informar dels últims detalls d’esta 22a edició que apadrina com a Culpable l’actor d’Onda Víctor Palmero (La que se avecina).
“L’humor està molt present en esta edició, encara que en moltes ocasions amb tint cínic. En
general, s’ha fet una selecció molt diversa que esperem que agrade i entretinga al públic”, ha afegit.
Obres que cavalquen sobre gèneres tan dispars com la comèdia negra, la de terror o el drama social, el bèl·lic o l’animació, i que arriben avalades per més de 200 premis i seleccions en diferents festivals nacionals i internacionals. Òperes primes (4 de les 10 de la Secció Provincial ho són) que es funden amb direccions veteranes se sumen a l’aparador ‘en curt’ de Cineculpable, que aterra a més carregat de rostres coneguts: de Belinda Washington (Meterotem ama) a Jon Plazaola (Beber), la que fora Culpable 2010 Carmen Ruiz (Mejor Actriz) o la mateixa Carmen Machi (¿Por qué miente la gente?).
Per la seua banda, la regidora de Joventut de Vila-real, Anna Vicens, ha destacat el vessant
internacional dels curtmetratges que integren la Secció Oficial, amb 9 obres procedents de
França, Iran, Colòmbia, Austràlia, Àustria, Rússia, Croàcia i el Canadà.
Un jurat d’altura
Del 25 al 28 de novembre Cineculpable –la sintonia oficial del qual assumeix enguany José
Cabanes, El Dimoni- projectarà en l’Auditori de Vila-real a partir de les 22.00 hores i en
sessions gratuïtes els 39 curtmetratges seleccionats. El dilluns 25 estarà reservat a la Secció Provincial.
A més, el mateix dia es projectarà en l’Espai Jove (19.00 hores) l’off dels
curtmetratges provincials no seleccionats. El divendres 29, durant la gala de premis, es
coneixeran les obres guanyadores després de sotmetre’s a l’escrutini del jurat (a excepció del Premi del Públic).
Un jurat que integren enguany sis professionals
Encapçala l’elenc l’actriu il·licitana Elisa Lledó. Llicenciada en Art Dramàtic, diplomada en Interpretació Cinematogràfica i directora de la seua pròpia escola d’interpretació a Madrid, és coneguda pel seu treball en sèries com Allí Abajo, L’Alqueria Blanca o La que se avecina.
S’uneix també el director Carlos Villafaina, guionista i director de Silencio por favor, nominat als Premis Gaudí i preseleccionat als Goya. El seu curtmetratge Gusanos es va fer amb el premi al Millor Actor en Cineculpable 2018.
El realitzador de Nules (Castelló) Vicente Bonet, premiat en diverses ocasions pels seus
curtmetratges Love Wars, Miniatures o Sputnik, s’incorpora també al jurat més culpable, que completen Iris Larios, d’Avant productors, l’Associació Valenciana d’Empreses de producció audiovisual i productors independents, i Sergi Heredia, actor i director artístic de Vila-real, impulsor de la FAM Teatre i especialista en la direcció de produccions de gran format i festivals d’arts escèniques com el MUT! de Castelló.
Cinexpress, una de les activitats més arrelades en el programa del festival de curts, torna de nou a l’agenda del certamen per a acostar el món del cinema a estudiants de Secundària de la ciutat, que tindran quatre dies per a rodar les seues històries i muntar-les per a poder exhibir-les en la gala de lliurament de premis. Enguany participen els IES Broch i Llop i la Fundació Flors que, amb el patrocini de Reciplasa, basaran els seus projectes en la temàtica del reciclatge, reforçant així la sensibilització ciutadana cap a la necessitat de cuidar l’entorn.
La projecció dels curts de Cinexpress seran una part del programa que desplegarà la gala de lliurament de premis amb la qual el festival clausurarà la seua 22a edició el divendres, 29 de novembre. El grup d’estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló de
l’assignatura d’Escenografia Magdalena Chillida, Liliana Vilceanu, Carla Decostanzi i Alejandro Gómez, sota la batuta de la seua professora Marina García Broch, afronten el repte de dissenyar i crear l’escenografia de la gala, que serà conduïda per l’actor i còmic valencià Rafa Alarcón.